Foto’s: Archief J.P. de Groot/ Happy Alphen

Bosma, dhr

Be4

Installatie als raadslid

Onder de boom verkiezingstijd

Jelke Bosma

Fractie 2003

Fractie GroenLinks/ Alphen 1 (nu Rijngouwelokaal)

MVC-436X

Roos en Jelke

MVC-563X

Ank de Groot-Slagter en Jelke Bosma ( de rood/groene strijders)

 

 

RijnGouweLokaal heeft met ontroering kennis genomen van het plotselinge overlijden van Jelke Bosma, oud-raadslid van GroenLinks, en later een van de grondleggers van Alphen Een, de voorloper van RijnGouweLokaal. Een markante Alphenaar is heengegaan. Geboren in zuid-oost Groningen, waar zijn in Drenthe geboren ouders naar toe waren gegaan om te werken. Na veel omzwervingen is hij 1977 in Alphen aan den Rijn terechtgekomen.

Jelke is in Alphen aan den Rijn vooral bekend om zijn grote inzet voor het milieu en zeker zijn grote zorg rond de vervuilde Coupépolder. Overal waar hij kon roerde hij zijn mond om de wantoestanden rond deze gigantische vervuiling aan de kaak te stellen. Hij noemde zichzelf altijd een groene strijder met een groot sociaal gevoel. Nadat hij eerst jaren bij GroenLinks actief was geweest, waaronder als raadslid, was hij een van de grondleggers van destijds Alphen Een, thans RijnGouweLokaal.  Tegenwoordig hebben we het over duurzaamheid, maar Jelke zei in 2002 al in de raad dat bescherming van het milieu geen luxe is, maar bittere noodzaak! Zijn interesse ging echter niet alleen uit naar het milieu. Hij maakte zich o.a. ook druk om de archeologisch onderzoek ter hoogte van Theater Castellum en in Zwammerdam op het terrein van De Bruggen. Hij was veelzijdig en had eigenlijk interesse in alle aspecten van de Alphense samenleving. Hij was ook niet beroerd om daar ongezouten zijn mening over te geven.

Hij was secretaris van Alphen Een en hij deed zijn werk zeer nauwgezet. Hij was loyaal, genoot van politieke spelletjes, was goed geïnformeerd , had veel contacten.

Hoewel hij ouder werd en zijn gezondheid niet altijd even goed was, bleef hij strijdbaar en liet het niet na om mij regelmatig op zaken te wijzen die volgens hem aandacht verdienden. Een paar weken geleden sprak ik hem nog en hij zei dat het allemaal wel redelijk ging en begon weer over de politiek.

Zondag belde zijn zoon Jelle en vertelde dat zijn vader plotseling overleden was.

De groene strijder is niet meer. Rust zacht!

 

Ank de Groot (of zoals Jelke mij altijd noemde: de rode strijder).

Reacties

reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.