.
Dit is een extra editie van onze nieuwsbrief, en is samengesteld door dierenkliniek Rijnoever en Basic Hondenschool.

Zoals ieder jaar zal er rond oud en nieuw weer flink geknald worden.
Voor veel honden is deze tijd van het jaar een ramp. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. De hond wil instinctief vluchten om een veilige plek te zoeken.
Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de hond wat rustiger kunnen maken, maar dit geeft natuurlijk geen blijvende oplossing. Beter zou zijn om de hond te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk en onweer. Soms is hierbij ondersteuning van medicatie nodig.

Er zijn drie belangrijke mogelijkheden die je als eigenaar kunt nemen:
1. Gedragstherapie
2. Medicatie
3. Alternatieve middelen

1). Gedragstherapie:
Het is verstandig om lang van tevoren (maanden!) te beginnen met de hond te laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een cd met vuurwerkgeluiden kopen, maar ook op Youtube zijn heel veel vuurwerkfilmpjes met verschillende geluiden te vinden.

Voordat je begint met het wennen aan vuurwerkgeluiden is het belangrijk om te weten wat jouw hond als heel erg leuk of heel erg lekker ervaart. Heb je een hond die idolaat is van een bal? Of doet jouw hond alles voor heerlijke stukjes worst?

Begin door eerst zonder vuurwerkgeluid met je hond te spelen of voer hem overheerlijke hapjes. De hond is nu in een opperbeste stemming. Zet vervolgens het geluid van vuurwerk heel zachtjes aan en ga verder met spelen of gooi wat voertjes op de grond. Let goed op de hond: blijft hij vrolijk? Houd het volume zeer laag en stop het geluid na ongeveer 2 minuten. Herhaal dit later op de dag nog een keer.

Nadat de hond het geluid heeft geassocieerd met leuke dingen wordt het tijd om hem eraan te laten wennen zonder dat hij afgeleid wordt. Zet het geluid zo zacht mogelijk, en wanneer je gebruikt maakt van de diverse Youtube video’s zorg er dan voor dat je de helderheid van je beeldscherm op een zo laag mogelijke stand zet.

Terwijl het geluid op de achtergrond afspeelt doe je de dingen die je normaal ook overdag doet. Begin nu met het volume langzaam iets harder te zetten totdat je een minimale reactie bij je hond ziet.
Ga niet op de bank zitten en naar je hond zitten staren of hij/zij wel een reactie geeft! Na een aantal dagen kun je het volume weer iets harder zetten, maar:

LET OP: doe dit alleen als je hond totaal geen reactie meer geeft op het vorige geluidsniveau. Zorg ervoor dat je het volume niet te hard zet, doe dit dus in kleine stapjes zodat de hond hier weinig van merkt.

Het is verstandig deze therapie te combineren met medicatie, dit geeft een beter resultaat. Bovendien is het aan te raden om bovenstaande methode alleen te doen in samenwerking met een gedragstherapeut. Het niet goed uitvoeren van deze therapie kan de honden juist angstiger maken voor vuurwerk. Een nadeel van deze methode is dat er enkele weken tot maanden voor moet worden uitgetrokken, voor er een duidelijk effect gezien wordt. Echter, bij een groot deel van de honden kan op deze manier de angst zeker verminderd worden.

Veilige plek
Het is belangrijk om de omstandigheden voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een schuilplaats voor de hond te maken. Angstige honden willen zich graag verstoppen, zorg daarom voor een veilige plek waar hij zich op zijn gemak voelt. Blijf zelf kalm, probeer de hond eventueel af te leiden met een spelletje, of zet de televisie aan (zonder vuurwerkgeluiden uiteraard…). Geef de hond op oudejaarsavond een flinke maaltijd; een volle buik maakt het dier trager.

BELANGRIJK:
Gedrag is plaatsgebonden: wanneer de hond na veel training gewend is aan vuurwerkgeluiden in huis, wil dat nog niet zeggen dat de hond buiten op dezelfde manier zal reageren!

2). Medicatie:

Van oudsher werd er altijd Acepromazine gebruikt. Acepromazine is een middel wat de dieren sedeert, d.w.z. rustiger maakt. Dieren lijken vanaf de buitenkant dus rustig, maar niets is minder waar! Het nadeel van dit middel is dat de dieren gevoeliger worden voor de geluiden om zich heen. Door sedatie kunnen ze niet meer vluchten. Hierdoor zal de angst juist verergeren. Helaas wordt het middels nog steeds op een aantal plekken verkocht om vuurwerkangst te onderdrukken.

Een beter alternatief is Alprazolam (=Xanax), dit middel geeft minder sedatie. Het heeft een kalmerend en angst-verlagend effect. Bovendien worden de dieren minder gevoelig voor geluiden. De tabletten kunnen meerdere keren op een dag en uiterlijk 1 uur voor het vuurwerk losbarst, gegeven worden. Alprazolam is uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar.
Overige
 • Telizen tabletten: bevatten L-theanine, een groene thee extract wat rustgevend en ontspannend werkt. Effect zichtbaar na 6-8 weken.
 • Calm dieet van Royal Canin: dit dieet bevat de unieke combinatie van Lactium en L-tryptofaan, die beide symptomen van stress verminderen. Effect zichtbaar binnen 2-4 weken.
 • Puur (on)rust druppels. Hier moet bij voorkeur ruim een maand van te voren mee begonnen worden.
3). Alternatieve middelen:
* Thundershirt
Een Thundershirt kan de hond een geborgen gevoel geven. Dit is een shirt dat je de hond of kat aan kan trekken waardoor in 80% van de gevallen de angst van het dier vermindert.
 * Zylkène

Als alternatief is het mogelijk om  Zylkène te gebruiken. Dit is een natuurlijk middel dat de stress vermindert. Begin minstens een week van tevoren met het geven van dit middel en ga er mee door tot er helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken.
* Adaptil (feromonen)
Er zijn bepaalde stoffen die een teef uitscheidt tijdens de lactatie die rustgevend zijn voor puppy’s. Deze stoffen zijn chemisch nagemaakt (DAP=dog appeasing pheromone) en kunnen ook angstremmend werken bij volwassen dieren. De feromonen zijn verkrijgbaar als verdamper, (Adaptil-verdamper), spray of als een halsband. Wel zo handig zijn de snel werkende Adaptil tabletten.

 • Blijf thuis en blijf rustig, zodat uw hond steun aan u heeft.
 • Houd uw huisdier zoveel mogelijk binnen. Wanneer u uw hond gaat uitlaten, doe dit dan aangelijnd. Zorg er ook voor dat uw hond gechipt en geregistreerd is, zodat hij terug te vinden is als er toch iets gebeurt.
 • Doe de gordijnen dicht, de radio of tv en de lichten aan. Zo vallen alle knallen en flitsen wat minder op.
 • Geef uw hond iets ter afleiding, bijvoorbeeld speelgoed of een kluif.
 • Is uw dier echt doodsbang en heeft u al van alles geprobeerd, dan kan het ook een optie zijn om tijdens Oud & Nieuw weg te gaan naar een rustige plek waar minder vuurwerk wordt afgestoken.
 • Op oudejaarsdag kan angstremmende medicatie gegeven worden (kalmeringsmiddelen) welke bij de dierenarts te verkrijgen is. Het eerste keus middel op dit moment is Alprazolam. Dit is een valium-achtige stof die angstremmend werkt. Bijwerkingen zijn incoördinatie en sufheid. Let goed op dat u niet een middel gebruikt waar Acepromazine in verwerkt is!! Dit middel versterkt juist de gevoeligheid voor harde geluiden, alleen omdat de dieren erg suf worden kunnen ze hun angst niet uiten.
 • Geef de hond geen kans om te vluchten; houd deuren dicht en zorg ervoor dat de hond in één ruimte blijft en niet overal in huis een vluchtplek gaat zoeken
 • Steek geen vuurwerk af in de tuin
 • Houd ramen en gordijnen dicht tijdens Oud en Nieuw
 • Laat de hond voordat het vuurwerk losbarst nog even aangelijnd uit zodat hij bij schrik niet kan wegrennen
 • Ga NOOIT met een hond naar buiten om samen het vuurwerk te bekijken
 • Laat je hond niet alleen
Wij wensen iedereen een goed en veilig Oud en Nieuw!
Copyright © 2015 Alphense Hondenbezitter, Alle rechten voorbehouden.
U krijgt deze mail als lid van de vereniging om u op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen.Onze adresgegevens:

Alphense Hondenbezitter

Hoefbladstraat 10

Alphen Aan Den Rijn, Zh 2403 VA

Netherlands

Reacties

reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *