, ,

December 2015 – Interview met Monique Veldman

Exclusief voor Happy Alphen

Door: Marieke Roggeveen en als sidekick Jan de Groot
In het vorige interview gaf Klaas van der Valk aan dat hij van MoniqueVeldman zou willen weten hoe zij en haar man Jack in Archeon ‘gerold’ zijn. Het antwoord op deze vraag zit verweven in het antwoord op de eerste vraag:
Wie is Monique Veldman?

monique
‘In ieder geval iemand die het afgelopen weekend 50 jaar is geworden! Verder getrouwd en moeder van drie kinderen (20, 19 en 14 jaar oud). Ik ben geboren in Leeuwarden waar ik tot mijn 18-de gewoond heb. Daarna ben ik in Groningen gaan studeren, HBO facility management, en ook gaan werken in meerdere horecagelegenheden: van pizzeria tot luxe hotel. Toen dacht ik al: dit wil ik later ook. Op mijn 23-ste ben ik de Business club in het Thialf gaan doen en organiseerde ik allerlei grote evenementen tijdens EK’s en WK’s en daar heeft Jack mij zelfs in Thialf ten huwelijk gevraagd: een spandoek met ‘Monique, wil je met me trouwen’ op de Zambonie (de dweilmachine) en mij naar de 400-meterbaan laten lokken.

foto

Na ons huwelijk werden we gevraagd om in Duinrell Wassenaar te komen werken: de horeca, een supermarkt en alles er om heen. Dit hebben we 10 jaar gedaan en daarna, in 1999, zijn we naar Archeon gegaan.

IMG_6240-1

Een nieuwe uitdaging, en nog steeds! We maken continue nieuwe plannen, want zonder groei kom je niet verder. ‘living history’ is belangrijk op Archeon alle gebouwen in Archeon zijn nagemaakt van eerder bestaande gebouwen. Zoals het pottenbakkershuis, dit huis heeft in Voorburg gestaan, en de Romeinse muur en poort die in Alphen aan den Rijn zijn opgegraven waar nu Mac Donalds is. Alles is gebaseerd op nauwgezet onderzoek en is zo authentiek mogelijk gereconstrueerd. Dit geld niet alleen voor de gebouwen maar natuurlijk ook voor de ‘bewoners”de archeotolken. Het is een bijzondere mengeling van reconstructie, experimentele archeologie, levende geschiedenis, educatie en entertainment. Dit willen we nog meer ‘verdieping’ gaan geven, de bezoekers spelenderwijs geschiedenis leren en laten meemaken, samen met onze Archeotolken die ons park letterlijk tot leven brengen.’

Waar werd je vroeger als kind blij van?

‘Oei, dat is heel lang geleden. Buiten zijn vond ik altijd erg leuk: zeilen, fietsen… en vind ik nog steeds leuk.’

2011 07 26_4735
Wat wilde je vroeger (als kind) worden?
‘Ik wist al heel jong dat ik geen saai beroep wilde hebben. Ik wilde dingen doen en dingen organiseren. Vrienden had vroeger een hotel, hotel De Kroon in Leeuwarden. Wat ik daar zag, vond ik erg leuk om te doen. Ik werkte graag mee achter de schermen, zoals glazen poleren (vlekvrij afdrogen) en allerlei andere klusjes. Dus ook als kind zat ik al in de horeca. Wat voor mij het belangrijkste onderdeel van mijn vak is? Het omgaan met mensen. Leuke evenementen organiseren en de mensen als middelpunt ervan zien genieten.’

Monique Veldman
Van welk televisieprogramma / van welke muziek word je blij?
‘Met televisie heb ik niet zoveel. Muziek… ik ben onlangs naar een concert van Marco Borsato geweest. En ook wel naar een optreden van Tina Turner in het Thialf. Verder U2 en Robbie Willams. O, toch televisie. Ik kijk graag naar de series Homeland en Penoza.’

GTST - groepsfoto

Wat is je mooiste vakantieherinnering?
‘Toen we als gezin naar Sicilië zijn geweest en de Etna hebben beklommen nadat deze net was uitgebarsten. We hebben toen op heel korte afstand van de nog naspuitende kratermond gestaan. Heel bijzonder!’

foto555

Met Marco Borsato
Kun je in je hobby je passie kwijt?

‘Soms kan werken ook je hobby zijn. In dingen organiseren kan ik nog steeds mijn passie kwijt! Stilstaan is voor mij lastig, naast mijn werk doe ik nog verschillende dingen. Zo zit ik in: de jury van de Thea Beckmanprijs, de Raad van Toezicht van Scopescholen in Alphen aan den Rijn, de VOA waar ik nauw betrokken ben bij activiteiten van de startersbegeleiding, het bestuur van het Schoutenhuis, de Ledenraad van de Rabobank en in de Rabobankklankbordgroep. Daar haal ik weer nieuwe energie uit. Verder zijn mijn hobby’s: skiën, lezen, zeilen, fietsen. Door mijn werk en nevenactiviteiten komen deze soms op de tweede plek, maar dan zorgen mijn man en kinderen ervoor dat ik hier toch aan toekom. Dan pakken ze de auto en zeggen ze tegen mij: nu instappen, want we gaan nu weg.’

foto666snowworld 141205 022

Wat is je ultieme droom / wens?
‘Dat Archeon over 100 jaar nog steeds bestaat, dat wij echt iets hebben neergelegd voor de toekomst. En misschien ooit nog eens een Bed & Breakfast in Italië?’

foto123

Met Carice van Houten

Waar word je blij van in Alphen aan den Rijn?
‘Van de mooie Romein (8 meter hoog) die vanaf 18 december op de N11 komt te staan. Verder van de sfeer en het dorpse karakter.’

index
Van welk gebouw, buurt of instelling in Alphen word je blij?
‘Twee gebouwen: het middeleeuws klooster in Archeon, vanwege haar robuustheid en de sfeer, en de Oudshoornse Kerk. Ook twee instellingen: het iFlow ondernemingshuis. Hier versterken startende ondernemers elkaar terwijl zij ‘in the flow’ van de business zitten. En het Schoutenhuis.’

klooster

Wat mis je in Alphen?
‘Eigenlijk niets. Het centrum wordt steeds leuker: onlangs de opening van een mooie Mango in De Aarhof, de bouw van huizen aan de Rijnkant bij het Thorbeckeplein… Nee, ik mis niets, maar dit komt ook omdat ik een positief mens ben.’

Dank je wel voor dit happy interview. De volgende bekende Alphenaar die we gaan interviewen is Noud Slot. Welke vraag zou je hem willen stellen? ‘Ik zou van hem willen weten hoe hij de eenwording van Boskoop en Alphen ziet.’

image0012

In Archeon in Alphen aan den Rijn heeft het "gesneeuwd". Men is er op gekleed. FOTO MARTIN SHARROTT

Foto’ s o.a. Martin Sharrot, Eigen foto’ s Monique, Archeon en Jan de Groot

Reacties

reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.