Klaas van der Valk ( Avifauna ) heeft de eer om de eerste te zijn in de reeks van de HAPPY Alphenaar van de maand.

Het interview is afgenomen door Marieke Roggeveen met als sidekick Jan de Groot.

Geniet als lezer van dit HAPPY interview met Klaas van der Valk met leuke foto’s van zijn avontuurlijk verleden.

 

Oktober 2015 – Interview met Klaas van der Valk

Wie is Klaas van der Valk?
‘Ik ben één van de achterkleinkinderen van Martien van der Valk ( overgrootvader ), getrouwd, vader van een zoontje van 2 en een tweede kindje is onderweg. Ik ben in Rotterdam geboren, maar in Avifauna opgegroeid. Wij hadden de leukste achtertuin die je maar kunt bedenken: het vogelpark met de speeltuin. Geweldig! Om zes uur ’s avonds werd de grote etensbel geluid en altijd hoopten we dat de wind zó stond, dat we de bel niet konden horen. Al vanaf mijn vierde heb ik meegewerkt: op een kratje glazen spoelen achter de bar en eieren pellen in de keuken. Van mijn 17-de tot 35-ste heb ik als horecaman in meerdere Van der Valk-vestigingen gewerkt en sinds vijf jaar ben ik directeur van het horeca gedeelte van Van der Valk Avifauna.’
Waar werd je vroeger als kind blij van?
‘Wij zijn veelal door een oppas grootgebracht, maar op maandag was mijn moeder thuis en zat zij ons met thee op te wachten. En de zondagavonden… onze ouders waren aan het werk, de oppas ging aan het eind van de avond naar huis en als we dan nog wakker waren keken we of ze echt weg was en dan gingen we altijd nog even keten.’

12177861_1054806001230257_1011799744_n
Wat wilde je vroeger (als kind) worden?
‘Altijd al horecaman. Ik ben hier opgegroeid, hielp al op jonge leeftijd mee met glazen spoelen en het opruimen van de bouwplaatsen, ik rolde er gewoon in. Mijn ouders hebben ons niet gestimuleerd, maar hebben ons altijd wel geleerd: als je iets wilt, dan moet je er voor werken. Dit vond ik logisch en ook nooit erg. Toen ik ging puberen, werden andere dingen dan werk belangrijker. Maar dit ging weer voorbij. Ik ben ook nooit gestimuleerd om door te leren, alles wat ik nu weet, is door ervaring op de vloer en door het mijzelf aan te leren. Nu besef ik dat studeren wel degelijk nuttig kan zijn. Zeker toen ik jonger was, had ik graag vanuit een basiskennis geweten: hoe kan iets beter en/of efficiënter? Ik houd van de horeca. Het is een vak met en voor mensen. Wat voor mij het belangrijkste onderdeel is? Dat gasten blij naar huis gaan. Daar doe je het voor.’

12179334_1054806031230254_1424745314_n
Van welk muziekprogramma / van welke muziek word je blij?
‘Ik kijk graag naar shows van Gordon Ramsay, en verder naar The Voice of Holland en spannende films. En welke muziek? Van U2.’
Wat is je mooiste vakantieherinnering?
‘Dit zijn er een heleboel en het verlanglijstje is nog heel lang. Voor mij is het een uitdaging om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken met weinig toeristen: Tanzania, Mexico, Zuid-Afrika, Kenia en Costa Rica. Ik ben graag tussen de mensen zelf, om te kijken hoe ze leven. Op ons verlanglijstje staan nog bestemmingen als: Venezuela (Angels Falls), Peru (de regenwouden van de Amazone) en Zuid-West China, daar komen weinig toeristen.’
Kan je in je hobby je passie kwijt?
‘Het beoefenen van extreme sporten: bungee jumpen, jetski, parasailing, duiken, abseilen, parachute springen… Daar krijg je zoveel adrenaline van, wat indirect weer heel veel energie geeft. Het beoefenen van deze sporten vind ik niet echt passie, maar meer een excentrieke hobby. Wat vind ik passie? Ik stap met passie in mijn leven, zowel privé als op het werk. Soms sla ik er dan ook iets te ver in door waarbij ik soms te veel zeg dan nodig is of wordt mijn enthousiasme verkeerd op gevat omdat ik deze passie van andere mensen ook verwacht. Dan neem ik soms iets te veel hooi op mijn vork.’

12180060_1054806021230255_934900273_n
Wat is je ultieme droom / wens?
‘Gezond blijven leven en gelukkig blijven leven.’
Waar word je blij van in Alphen aan den Rijn?
‘Van het dorpsgevoel in Alphen, het gezellige sfeertje. Op verschillende plekken kom je vaak dezelfde mensen tegen, dat vind ik kenmerkend van Alphen. Verder de ligging: alle grote steden liggen op korte afstand en als je Alphen uitstapt, zit je in een prachtige polder.

’Van welk gebouw, buurt of instelling in Alphen word je blij?
‘Van Avifauna, dit is ook meegegroeid met de tijd. Ik heb niet zoveel met gebouwen, wel vind ik dat mooie gebouwen moeten blijven. Zoals bijvoorbeeld de Bonifaciuskerk, dit mag nooit plat.’
Wat mis je in Alphen?
‘Op vrijdagavond en zaterdag is Alphen uitgestorven, het is een slaapstad. Als je kijkt naar steden als Leiden en Gouda, daar leeft het. In Alphen mis je ‘iets’. Dit ‘iets’ kan ik niet benoemen. Maar op momenten dat een stad zou moeten leven, raakt Alphen leeg. Dat vind ik jammer.’
Dank je wel voor dit happy interview. De volgende bekende Alphenaar die we gaan interviewen is Monique Veldman. Welke vraag zou je haar willen stellen?

Monique VeldmanMonique Veldman (Archeon)

‘Doe haar in ieder geval de groeten en verder zou ik van haar willen weten hoe zij en haar man in Archeon ‘gerold’ zijn.’

Avondvierdaagseappelsavi

 

headerHAtest

Reacties

reacties

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De HAPPY Alphenaar van de maand: Klaas van der Valk […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *