Archeon Culinair

Zaterdag 26 & Zondag 27 september
Proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren
Hapjes, spijzen en lekkernijen (mmm…) uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen
Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind
Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Probeer zelf ook eens een meelworm te eten, als je durft!
Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood en maken van kaas en er wordt ook al een soort bier gebrouwen!
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat 2000 jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood, Posca – praktische soldatenwijn en voor de kinderen Romeinse poffertjes.
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! Er wordt vis gerookt bij de visser en voor de kinderen worden knieperties gebakken. Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is, dat het eten er duur uitziet, als de smaak!
Marktkraampjes
Middeleeuws koken | Boekenkraam – Claudia van den Poel | |
Kwekerij Schouten | Kruiden en vaste planten | |
Fruittuin de Ooievaar | Zacht fruit | |
Kaasboerderij Sol | Kaas | |
Mengelmoestuin | Zalven, tinkturen, bijzondere jams | |
Blauwe Meije | Jams, chutney, rabarbercello | |
Robert Kist | Pepers, tomaten | |
Thessa Belo | Worsten | |
Destilleerde Keuris | Jenevers & Likeuren | |
Robert Berger Wijnen | 30 soorten wijnen | |
Vernooij ijs | IJs | |
Forelvisvijver | Gerookte forel | |
Margo Mooren | Zuivel: boter / melk | |
Ard Hoogervorst | Kersen en vijgen | |
Lekkers en Moois | Jam | |
Ferry Lempers | Slager | |
Femke & Sander | Cheesecake |
Finale Verkiezing Groene Hart Streekproduct van het jaar
Op zaterdag 26 september van 10:00 tot 12:00 uur in Archeon (gratis entree). De drie finalisten zijn tijdens een korte workshop klaargestoomd voor de finale. Na een korte presentatie zal topkok Pierre Wind de laatste punten toekennen aan de drie finalisten en zo bepalen welk product zich het Groene Hart Streekproduct 2015 mag noemen.
De drie finalisten zijn:
Lekkers en Moois | Jam |
Ferry Lempers | Slager |
Femke & Sander | Cheesecake |
Programma finale
10:00 uur | Archeon open |
10:30 uur | Ontvangst gasten en genodigden (verzamelen op plein) |
Welkom in Archeon door Jack P. Veldman, directeur | |
10:35 uur | Welkom op Finale door Joke Eek, voorzitter Convivium SlowFood Groene Hart |
Uitleg programma – aankondiging Pierre | |
10:45 uur | Presentaties en proeven |
3 x maximaal 10 minuten | |
Finalisten presenteren hun product. Na de presentatie is er een moment van gesprek tussen Pierre en finalist en proeft Pierre het product en vertelt wat hij proeft. | |
Volgorde volgens smaakpalet: 1. Ambachtelijke Slagerij Ferry Lempers – Strivali 2. Lekkers en Moois – Ingrid Dering – Framboos-Mandarijn-Basilicumjam 3. Patissiers Femke en Sander – Femke Pont – Dutch Cheesecake |
|
11:05 uur | Juryberaad: punten tellen bij punten eerdere jury |
11:15 uur | Uitreiking – presentatie door Pierre Wind |
11:20 uur | Foto moment met bloemen |
11:25 uur | Bedanken Pierre namens Groene Hart door Joke: cadeautje |
Bedanken voor aanwezigheid: kijk rond en geniet: door Jack Veldman | |
11:30 uur | Einde Finale |
Voor meer informatie: http://www.groenehart.nl./over-het-groene-hart/specials/streekproducten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!